T: 088 264 9611

E: sales@impress.bg

производство на реклама

лого импрес

Тампонен печат

Що е то тампонен печат

Тампонен печат е технически термин за печатен процес, чрез който се брандират рекламни сувенири като химикалки и запалки. Използва се също и за надписване на компютърна техника, клавиатури и панели за управление. Малките надписи във вашата кола, върху спортните ви принадлежности или електроуредите в дома, най-вероятно също са продукт на тампонния печат.

Представете си, че имате голям гумен печат, топите го в мастило и щамповате продукти отново и отново, докато подпечатате всички. Тампонният печат прилича външно на тази представа, но е съвсем различен вид печат. Изображението се гравира върху клише. Гравираните вдлъбнатини се зареждат с мастило . Гладка силиконова подложка вдига мастилото и го прехвърля върху обекта за печат. Тази подложка се нарича тампон, заради което целият процес е получил името тампонен печат.

Тампонен печат – етапи на процеса

 
Чрез движение на шпатулата мастилото, което се намира в резервоар, се разстила върху цялото клише. В крайната точка на зареждането шпатулата се повдига и се спуска метален нож.
При движение в обратната посока, металният нож се опира в клишето и премахва от него излишното мастило, като го връща обратно в резервоара. Единствено остава мастилен филм във вдлъбнатините на клишето.
Тампонът с контролирано движение надолу се притиска към клишето и вдига малко количество мастило, което се е откопирало върху повърхността на тампона.
Тампонът пренася мастилото, като се предвижва над печатуемия материал и заема предварително фиксирана позиция точно над мястото за печат.
Чрез постъпателно движение тампонът се притиска към повърхността на материала създавайки отпечатък, чрез отдаване на мастилото от своята повърхност..
След отпечатването на изображението върху основата, тампонът се вдига за следващия цикъл на печат. Отпечатаният артикул се заменя със следващата бройка.
машина за тампонен печат с един цвят
машина за тампонен печат с два цвята

Тампонен печат – дефиниция и елементи

След като представихме детайлно процеса, може да обобщим, че тампонния печат е вид индиректен дълбок печат.

 • Дълбок печат – защото работи на принципа на гравюрата. Това означава, че печатната равнина на клишето е гравирана и зоните за отпечатване са вдлъбнати под нивото на повърхността на непечатния участък.
 • Индиректен печат – защото работи на принципа на офсетa. Това означава, че печатащата пластина никога не влиза в контакт с материала, който се печата. Мастилото се прехвърля с помощта на тампон.

Ключовите елементи на тампонния печат са:

 • клише – има различни видове. В ИМПРЕС използваме метални пластини 100/100 мм с фотополимерно покритие. Изображението за печат (лого, текст) се отпечатва на прозрачен филм, който се експонира чрез ултравиолетова светлина върху фоточувствителната повърхност на пластината. След това клишето се проявява и в резултат зоните за печат остават гравирани в дълбочина на клишето. Клишето се ползва многократно, но има ограничен брой удари на тампона, които може да издържи.
 • тампон – представлява гума със силиконово покритие, което да пренася мастилото от клишето към артикула за печат. Тампоните се различават по форма, големина и твърдост. Те се избират за всяка конкретна поръчка според формата, размера и материала на артикула, който ще се печата.
 • мастило – цветовете на мастилата се избират по скала, могат да се смесват, за да се постигне желан фирмен цвят. Има различни серии мастила в зависимост какъв материал се печата. Най-често използваните мастила са тези за пластмаса. Мастилата за метал са двукомпонентни с цел увеличаване трайността на надписа.
тампонен печат

ИМПРЕС разполага с две полуавтоматични машини за тампонен печат – едноцветна и двуцветна.

Предимства

 • Перфектен за печат върху триизмерни предмети с неправилна форма;
 • Невероятна яснота и разделителна способност на изображението;
 • Възможност да се пресъздадат фин растер и преливки;
 • Отлична цена за печат на по-големи производствени обеми.

 

Ограничения

 • Големината на надписа не надвишава 90/90 мм;
 • Мастилото се нанася на тънък слой и няма голяма покривност;
 • Използва се клише и не е подходящ за къси серии (под 250);
 • Неприложим за по-меки материали, например текстил.

Тампонен печат – приложение

Технологията е разработена за печат върху твърди предмети със заоблена или неправилна триизмерна форма. Материалите, които могат да бъдат надписвани чрез тампонен печат са пластмаса, метал, дърво, стъкло и други.

Заради всичко това тампонния печат намира приложение в много индустрии като реклама, електроника, медицина, спортно оборудване, играчки и т.н. Специално в рекламата се използва за брандиране на неголеми промоционални подаръци като химикалки, запалки, ключодъжатели и други рекламни аксесоари.

запалка с тампонен печат
химикалка с тампонен печат

Цени за тампонен печат

Цените по-долу са валидни за пластмасови химикалки и запалки, както и за други малки пластмасови артикули с плоска или цилиндрична форма. В цената е включена минимална предпечатна подготовка и изработка на клише. Има възможност да изберете 1 или 2 надписа например от двете страни на запалката или на клипса и на тялото на химикалката.