T: 088 264 9611

E: sales@impress.bg

производство на реклама

 

Селективен UV лак

Описание

Селективният UV лак е довършителна операция за облагородяване на печатната продукцията. Използвайте тази допълнителна възможност, за да придадете елегантен и привлекателен външен вид на вашите печатни материали.

Методът използва чувствителен към ултравиолетови лъчи лак, който се нанася само на определени места върху отпечатаното изделие и образува прозрачен гланцов слой, след като се освети с UV светлина. По този начин се придава гланц и блясък на вашата печатна реклама, което привлича вниманието на клиентите, като им дава усещане за лукс и качество.

Селективният UV лак се възприема значително по-добре, ако повърхността на печатното изделие там, където няма лак е по-матова. Затова е препоръчително селективното лакиране да се комбинира с мат ламинат или мат лак.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=v5acalPzVxs&width=600&height=338&centervid=1[/embedyt]

Приложение

Селективният UV лак намира приложение при направата на визитки, картички, покани, папки, каталози, брошури, менюта, опаковки, етикети, грамоти и други.

Чрез селективното лакирането се поставя акцент върху отделни графични елементи, но може да се ползва и като самостоятелен вид печат, при който вместо цвят, изображението се пресъздава с лак. Това свойство може да се ползва като защита от копиране на дипломи, сертификати и ценни книжа.

В лака могат да се добавят брокатни частици (глитер) за постигане на по-силен блясък, цвят и обем.

Технология

сито машина за нанасяне на селективен UV лакЗа нанасяне на селективен UV лак ползваме полуавтоматична ситомашина, с максимален формат на отпечатъка 690/470 мм, която е свързана с UV сушилня. Лакирането е селективно, защото лакът се нанася през предварително подготвен ситошаблон само в избраните места на печатното изделие.

Поради естеството на ситотехнологията, UV лакът се нанася в сравнително дебел слой, което повишава оптичният ефект и придава слаб релеф на отпечатъка. Технологията позволява нанасяне на лак върху всякакъв вид хартии, картони или синтетични материали без ограничение от тяхната дебелина.

Дизайн

Ако вие сами си подготвяте графичния дизайн, искаме да ви предупредим за някои особености на селективния UV лак и да ви предпазим от разочарование.

Шест най-често срещани грешки в използването на селективен UV лак.

  1. Лакиране на текстове с дребен серифен шрифт. Селективният лак се възприема чрез разликата в отражателната способност на съседни зони, но когато площта на една от зоните е прекалено малка, то тя става оптически неразличима;
  2. Отпечатване с лак на елементи върху светъл фон. Колкото е по-тъмен фона, толкова по-добре контрастира гланцовият отпечатък. Най–добър ефект селективният UV лак има върху матово черна повърхност, защото фонът не отразява светлина. Върху бял фон, селективния лак се вижда само под определен ъгъл;
  3. Лакиране на области от обект, които реално не са гланцови. Пример: на снимка на луксозна обувка можем да лакираме избирателно кожените и металните елементи, но без връзките и подметката, които в действителност са матови.
  4. Лакиране на всички елементи на страницата. Основната функция на селективния UV лак е да акцентира само най-важните елементи.
  5. Лакиране на зони от изделието, които после се режат, пробиват или биговат. След фиксиране с UV светлина, лакът е достатъчно траен и еластичен, но става крехък и се нарушава при рязане или прегъване с преса.
  6. Лакиране върху структурни матови картони без повърхностно покритие. В тези картони лакът се просмуква и ефектът се загубва.

http://https://www.youtube.com/watch?v=v5acalPzVxs&amp

Галерия