T: 088 264 9611

E: sales@impress.bg

производство на реклама

лого импрес

Печат върху текстил

Собствена печатна база за най-универсалните и най-ефективни технологии за текстилен печат – ситопечат и трансферен печат с фолиа за текстил.

СитопечатТрансферен печат

Ползвайте нашите 15 години опит в печата на текстил

В тази статия споделяме нашите знания относно методите за печат върху текстил. Защото искаме да Ви помогнем да направите правилен избор за начина на брандиране на Вашите текстилни рекламни материали.

Ще може да сравните преимуществата и ограниченията на технологиите, които ползваме. Ще видите някои специални ефекти в текстилния печат с конкретни примери.  Добавили сме интерактивен калкулатор, картел с цветове, линкове към рекламни текстилни изделия и форма за заявка и въпроси.

Съществуват много методи за печат върху текстил. В Импрес сме избрали да ползваме най-универсалната и най-ефективна технология за текстилен печат и тя е ситопечат. В допълнение прилагаме трансферен печат с фолио за текстил. Върху текстил печатаме рекламни надписи и декоративни елементи. Брандираме готови текстилни изделия като тениски, блузи, суитчери, якета, престилки, шапки, ленти за баджове, чадъри, раници, торбички и калъфи. За производителите на облекла печатаме върху разкроени платки, които след това те влагат в тяхната продукция. 

Печатна база ИМПРЕС

Разполагаме със собствена печатна база. Тя е оборудвана за прилагане на разнообразни класически техники за ситопечат в комбинация с модерни дигитални технологии: 

 • шестцветен карусел за директен ситопечат;
 • сушилни – междинна и тунелна;
 • ситомашина за печат върху трансферна хартия;
 • принтер за екослолвентен печат върху фолио за текстил;
 • плотер за изрязване на надписи от фолио за текстил;
 • преси за термотрансфер – за тениски и за шапки.

Печат на текстил по поръчка

Използвайте предимството на ИМПРЕС за съчетаване на различни технологии. Така Вие ще разполагате с много широк диапазон за параметрите на Вашите поръчки за печат върху текстил. Ще получите безплатна консултация от майстор – технолог за избор на оптималният начин за печат върху Вашите текстилни изделия.

^

Видове текстил

Печатаме както върху 100% естествени тъкани, така и върху 100% синтетични текстилни материи. Можем да поставим печат на всякакви комбинации от памук, лен, ликра, полиестер, полиамид, вискоза, еластан. Предлагаме и печат върху пике, микрофибър, шушляк и промазки. Няма ограничения за цвета на текстила.
^

Цветност на печата

Печатаме от 1 до 6 цвята, включително и пълноцветен печат с много високо качество;
^

Количества за печат

Изпълняваме поръчки на конкурентни цени от няколко бройки до тиражи от няколко хиляди. Включително извършваме печат с променливо съдържание на надписа, например номера за спортни екипи;
^

размер на надписа

Най-големият стандартен размер, който печатаме без допълнителни условия е 35/40 см. Можем да Ви предложим и по-големи надписи, но при определени ограничения за другите параметри на заданието.

Ситопечат

Ситопечатът е класическа технология за печат, която може да се ползва върху различни материали. При самото си създаване преди хилядолетия, ситопечатът е служил за щамповане на коприна. С годините технологията се е усъвършенствала по отношение на използваните материали, но принципът е останал същия.

В Импрес ще получите качествен ситопечат върху текстил, благодарение на 15-годишният ни технологичен опит, използването на мастила и консумативи от реномирани марки и специално проектирано оборудване, изработено по наше задание. Отпечатаните цветове върху Вашите текстилни изделия ще са наситени, ярки и трайни. Цената за ситопечат при тираж от 50 до 1000 броя е несравнимо по-евтина от останалите алтернативи. Цените могат да бъдат конкурентни и в по-широк диапазон, от 20 до 2000 броя, в зависимост от размера и цветността на надписа.

Има два основни вида ситопeчат за текстил.

1. Директен ситопечат

Използва се описаната по-долу технология. Печата се директно върху текстилните изделия. Винаги, когато има възможност, ние избираме директният ситопечат. Условието е текстилното изделие да може да се облече и/или фиксира с временно действащи лепила към плотовете на карусела за ситопечат върху текстил. При директният ситопечат използваме три различни вида мастила, които дават различен краен вид на отпечатъка. 

директен ситопечат - технология

Характерно за ситопечатът е, че се използва сито. Това е рамка с опъната върху нея мрежа от гъсто преплетени нишки. Ситото се залива с фотоемулсия. Върху прозрачен филм дигитално се принтира непрозрачен оригинал на отпечатъка. Този филм се поставя върху ситото и се осветява. Под действие на светлината фоточувствителната емулсия, която е била открита се „изпича“ и запушва отворите в ситото. Емулсията, над която светлината е била блокирана от непрозрачния оригинал, не полимеризира и се сваля от ситото чрез отмиване. Така в ситото остават свободни отвори, само в зоната за печат, които образуват сито шаблон.
За всеки цвят в изображението, което ще се печата, се подготвя отделен сито шаблон на отделно сито. На плота се поставя материала за печат, над него се позиционира ситото, мастилото се шприцва с ракел през сито шаблона и така се нанася директно върху тъканта на изделието. Ако печатът е с няколко цвята, то отпечатъкът се засушава с междинна сушилня, сменя се сито шаблона и се нанася мастилото за следващия цвят. Крайният отпечатък се фиксира термично, за да остане устойчив при пране.

печат с Мастила на водна основа

Използваме ги за печат на памучни и ленени тъкани или за смесен текстил с минимум 80% естествен състав. Мастилата имат добра покривност, багрят нишката на плата в дълбочина, те са леки, дишащи и тъканта остава мека след печат. Върху неразтегливи материи воднобазираните мастила имат много голяма трайност, съизмерима с трайността на самото текстилно изделие.

печат с пластизолни мастила

Използваме ги при изкуствени тъкани. Пластизолните мастила са еластични и отпечатъка не се нацепва, когато се разтегли тъканта. След печат с пластизолни мастила, изделията трябва да минат през сушилня, за да се фиксира отпечатъка. Пластизолите създават повърхностен филм, затова те са силно покривни, а отпечатъкът остава леко релефен и изглежда като „гумиран“. Затова е много важно в проекта да се избягват фонове и по-големи цветни площи.

печат със специални мастила

Използват се различни мастила за постигане на специални ефекти. Един от най-разпространените ефекти при печат върху текстил е релефния печат. Към мастилата се добавя експандираща паста, която след нагряване се разширява и отпечатъкът става релефен. Приложима е както за пластизолни мастила, така и за мастила на водна основа.
Друг специален ефект се постига чрез печат върху текстилното изделие с лепило. След това се поставя лист метализирано полиестерно фолио, което чрез термопреса се фиксира върху нанесеното лепило, а останалото фолио се отстранява.
Могат да се ползват фосфоресциращи и флуоресцентни мастила, безцветни лакове, глитери и други.

2. Трансферен ситопечат

Трансферен печат използваме по-ограничено, но в някои случаи той е много полезен или се явява единствена възможност. Например при печат на шапки, раници, сакове и други текстилни изделия с изпъкнали елементи, при които зоните за печат не могат да бъдат директно достигнати през плоското сито. Заради възможността да се отпечатат повече изображения наведнъж, трансферният сито печат може да се окаже икономически по-изгоден от директния печат. Такава замяна ще има смисъл за отпечатък с голям тираж, малък формат и много цветове. В такива случаи изчисляваме и двата варианта за печат на текстилните изделия и предлагаме по-изгодната за Вас цена.

Трансферен ситопечат - технология

Трансферният ситопечат е процес с два етапа. Първият етап е класически ситопечат, като разликата е, че се печата върху трансферна хартия и допълнително се нанася лепилен слой през сито шаблон. Ползват се пластизолни мастила. Когато изображенията са с по-малък формат, може да се печатат по няколко наведнъж. Вторият етап е трансфер на печата върху изделието. Медията се нарязва на парчета, така че всяко парче да съдържа един отпечатък. Полученият отпечатък върху форматирана трансферна хартия се нарича от ситопечатарите „копирка“. Копирката се позиционира върху текстилното изделие и чрез пневматична термопреса, при контролирани натиск, температура и време, отпечатъка се пренася и трайно се свързва с тъканта на изделието.

Изчислете лесно цената за ситопечат на тениски

Използвайте интерактивния калкулатор. Цената зависи от големината и броя цветове на надписа. Печатът върху тъмен текстил е по-скъп, защото предварително се отпечатва бяла подложка. С нарастване на тиража се намалява единичната цена. Не заплащате нищо допълнително като проект, шаблон, подготовка, разопаковане или друго. Ако желаете повече от 1 надпис на рекламна тениска, например на лицето и на гърба – изчислете всеки надпис поотделно, защото те могат да бъдат с различна големина и цветност. После сумирайте цените на всички надписи и добавете цената на тениската.

детска рекламна тениска на TUI, облечена на карусел за ситопечат

ситопечат на текстил - цени

Приблизителна визуализация на цвета на мастилата за ситопечат върху текстил:

yellow g

blue f

yellow f

blue b

orange

blue g

red f

green g

red b

green b

bordeaux

black

Трансферен печат с фолиа за текстил

Използваме два типа текстилни фолиа, които са покрити със слой топлотопимо лепило. Първия тип са цветни фолиа. Цветът на фолиото може да изберете по картел с повече от 30 стойности. Вторият тип са бели фолиа, върху които отпечатваме цветно изображения чрез екосолвентен печат. И двата типа фолиа се изрязват по контура на надписа или изображението и се трансферират върху текстилното изделие чрез нагряване и натиск с пневматична преса. Надписите остават здраво свързани с тъканта.

Термотрансферът на текстилни фолиа се използва като допълнение на ситопечата. Чрез тази технология разширяваме възможностите за брандиране и декориране на текстилни изделия в следните ниши:

 • икономично брандиране на малки тиражи до 30 бройки;
 • надписи с променливо съдържание, например номера на спортни екипи;
 • качествени цветни изображения с много висока резолюлиция;
 • множество ефекти, благодарение на разнообразието от специални фолиа;
 • барндиране на материали, които са невъзможни за директен печат.

Трансферен печат - видове фолиа

Двата типа фолиа – за плотер и за принтер – имат много разновидности според състава на текстила, върху който ще се апликират: за естествени, за синтетични, както и за много еластични материи. Ние използваме само качествени фолиа с марка Siser. Те са непрозиращи, имат наситени цветове и отлична адхезия към почти всички текстилни материи.
Разпространено наименование на медиите за трансфер върху текстил са флекс и флок фолиа. Флекс фолиата са гладки и гъвкави, а флок фолиото е по-меко и мъхесто. Всъщност има много повече видове специални фолиа за създаване на ефектни надписи, които могат да се ползват самостоятелно или в комбинация с други фолиа за текстил:

 • Metallic – текстилно флекс фолио с металик ефект;
 • Videoflex Moda – гланцово флекс фолио за текстил;
 • Electric – текстилно флекс фолио с ярки цветове и електриков ефект;
 • Lumen – фотолуминисцентно флекс фолио за текстил, за светещи в тъмното декорации;
 • Brick – плътно текстилно флекс фолио с 3D профил;
 • Stripflock – мъхесто текстилно флок фолио, наподобяващо кадифе и плюш.

Предлагаме още много други фолиа. Ние с удоволствие ще ви помогнем да изберете най-подходящата комбинация от текстилни фолиа за брандиране и декориране на Вашите продукти.

Трансферен печат - ограничения

Освен изключителните предимства, трансферният печат с фолиа има някои ограничения. За повечето фолиа не се препоръчва пране над 40°С, използването на белина, химическо чистене и центруфугиране. При пране винаги обръщайте надписите на облеклата навътре! Надписите имат по-малка трайност в сравнение със ситопечата. Фолиата могат да издържат 30-40 пранета, но ако има екосолвентен печат той ще избелее видимо след десетина пранета. При направата на надписи в няколко цвята, за всеки цвят се изрязва и трансферира фолио отделно, като напасването на цветовете е ръчно. Затова надписът трябва да бъде ограничен до 2 цвята. Ако желаете повече цветове, дизайнът трябва да бъде специално проектиран, за да бъде изпълним.

трансферен печат - цени

Отпечатано в импрес

графичен проект, ситопечат печат, трансферен печат

КОНТАКТИ за ВЪПРОСИ и ПОРЪЧКИ

Свържете се с нас

Вземете оферта

Изпратете запитване. Ще отговорим до 1 работен ден.

Или позвънете:   088 264 9611

Работно време: 8:30-17:00, понеделник-петък