T: 088 264 9611

E: sales@impress.bg

производство на реклама

лого импрес

Печат върху текстил

икона за тениска с печат

Технологии за текстилен печат

Съществуват различни методи за печат върху текстил. В Импрес използваме най-универсалните и ефективни технологии за текстилен печат – ситопечат и DTF печат. Разполагаме със собствена печатна база във Варна за печат на текстилни материали.

С 20 години опит в текстилния печат, споделяме нашите познания относно различните методи за печат, за да Ви помогнем да направите правилен избор за начина на брандиране на Вашите текстилни рекламни материали

Нашите технологии позволяват печатане на рекламни надписи и декоративни елементи върху различни текстилни изделия като тениски, блузи, суитчери, якета, престилки, шапки, ленти за баджове, чадъри, раници, торбички и калъфи. Освен това, за производителите на облекла предоставяме възможност за печат върху разкроени платки, които могат да бъдат впоследствие интегрирани в тяхната готова продукция.

преинтер и сушилня за DTF печат

Изработване на щампи за дрехи

Печат на текстил по поръчка

Използвайте предимството на ИМПРЕС за съчетаване на различни технологии. Така Вие ще разполагате с много широк диапазон за параметрите на Вашите поръчки за печат върху текстил:

  • Видове текстил: Печатаме както върху 100% естествени тъкани, така и върху 100% синтетични текстилни материи. Можем да поставим печат на всякакви комбинации от памук, лен, ликра, полиестер, полиамид, вискоза, еластан. Предлагаме и печат върху пике, микрофибър, шушляк и промазки. Няма ограничения за цвета на текстила.
  • Цветност на печата: Печатаме от 1 до 6 цвята, включително и пълноцветен печат с много високо качество.
  • Количества за печат: Изпълняваме поръчки на конкурентни цени от няколко бройки до тиражи от няколко хиляди. Включително извършваме печат с променливо съдържание на надписа, например номера за спортни екипи.
  • Рзмер на надписа: Най-големият стандартен размер, който печатаме без допълнителни условия е 35/40 см. Можем да Ви предложим и по-големи надписи, но при определени ограничения за другите параметри на заданието.

Печатна база ИМПРЕС

Разполагаме със собствена печатна база. Тя е оборудвана за прилагане на разнообразни класически техники за ситопечат в комбинация с модерни дигитални технологии: 

  • шестцветен карусел за директен ситопечат;
  • сушилня за ситопечат върху текстил;
  • принтер DTF за цветен печат за трансфер върху текстил;
  • шейкър за залепваща пудра и сушилня за DTF филм;
  • плотер за изрязване на надписи от фолио за текстил;
  • преси за термотрансфер – за тениски и за шапки.

Видове печат върху текстил

Ситопечат върху текстил

Ситопечатът е класическа технология за печат, която може да се ползва върху различни материали. При самото си създаване преди хилядолетия, ситопечатът е служил за щамповане на коприна. С годините технологията се е усъвършенствала по отношение на използваните материали, но принципът е останал същия.

В Импрес ще получите качествен ситопечат върху текстил, благодарение на 20-годишният ни технологичен опит, използването на мастила и консумативи от реномирани марки. Отпечатаните цветове върху Вашите текстилни изделия ще са наситени, ярки и трайни. Цената за ситопечат при тираж от 100 до 1000 броя е несравнимо по-евтина от останалите алтернативи. Цените могат да бъдат конкурентни и в по-широк диапазон, от 20 до 2000 броя, в зависимост от размера и цветността на надписа.

Ние използваме директен ситопечат с мастила на водна основа за текстил с естествен или смесен състав и пластизолни мастила за печат върху изкуствени тъкани. В „падащият“ допълнителен текст в модул-акордеон е предоставена детайлна техническа информация за технологията и мастилата.

От началото на 2023 година заменихме трансферния ситопечат с DTF печат и последващ трансфер.

ситопечат на карусел

директен ситопечат - технология

Характерно за ситопечатът е, че се използва сито. Това е рамка с опъната върху нея мрежа от гъсто преплетени нишки. Ситото се залива с фотоемулсия. Върху прозрачен филм дигитално се принтира непрозрачен оригинал на отпечатъка. Този филм се поставя върху ситото и се осветява. Под действие на светлината фоточувствителната емулсия, която е била открита се „изпича“ и запушва отворите в ситото. Емулсията, над която светлината е била блокирана от непрозрачния оригинал, не полимеризира и се сваля от ситото чрез отмиване. Така в ситото остават свободни отвори, само в зоната за печат, които образуват сито шаблон.
За всеки цвят в изображението, което ще се печата, се подготвя отделен сито шаблон на отделно сито. На плота се поставя материала за печат, над него се позиционира ситото, мастилото се шприцва с ракел през сито шаблона и така се нанася директно върху тъканта на изделието. Ако печатът е с няколко цвята, то отпечатъкът се засушава с междинна сушилня, сменя се сито шаблона и се нанася мастилото за следващия цвят. Крайният отпечатък се фиксира термично, за да остане устойчив при пране.

печат с Мастила на водна основа

Използваме ги за печат на памучни и ленени тъкани или за смесен текстил с минимум 80% естествен състав. Мастилата имат добра покривност, багрят нишката на плата в дълбочина, те са леки, дишащи и тъканта остава мека след печат. Върху неразтегливи материи воднобазираните мастила имат много голяма трайност, съизмерима с трайността на самото текстилно изделие.

печат с пластизолни мастила

Използваме ги при изкуствени тъкани. Пластизолните мастила са еластични и отпечатъка не се нацепва, когато се разтегли тъканта. След печат с пластизолни мастила, изделията трябва да минат през сушилня, за да се фиксира отпечатъка. Пластизолите създават повърхностен филм, затова те са силно покривни, а отпечатъкът остава леко релефен и изглежда като „гумиран“. Затова е много важно в проекта да се избягват фонове и по-големи цветни площи.

DTF печат

DTF (Direct To Film) е нова и иновативна технология за печат върху текстил, предлагаща редица предимства пред другите методи като DTG, ситопечат, сублимация и трансфер от полиестерен филм.

Технологията изисква специален принтер, специфични DTF мастила – CMYK + цяло, лепило на прах и трансферен филм. По сравнение с DTG – директен печат върху текстил, който е подходящ само за памучни материи, DTF позволява прехвърляне на изображения върху различни видове текстил без предварителна обработка. Това включва памук, полиестер, вълна и синтетични материи.

Процесът при DTF включва печат на изображението върху специален филм, след което използването на термична преса за трансфериране на изображението върху текстила. Технологията предлага високо качество на изображенията с ярки цветове, добра издръжливост при пране и гъвкавост, която позволява материята да се разтяга без увреждане на принта.

преса за трансфер на ДТФ печат върху текстил

Изчислете лесно цената за ситопечат на тениски

Използвайте интерактивния калкулатор. Цената зависи от големината и броя цветове на надписа. Печатът върху тъмен текстил е по-скъп, защото предварително се отпечатва бяла подложка. С нарастване на тиража се намалява единичната цена. Не заплащате нищо допълнително като проект, шаблон, подготовка, разопаковане или друго. Ако желаете повече от 1 надпис на рекламна тениска, например на лицето и на гърба – изчислете всеки надпис поотделно, защото те могат да бъдат с различна големина и цветност. После сумирайте цените на всички надписи и добавете цената на тениската.

детска рекламна тениска на TUI, облечена на карусел за ситопечат

Приблизителна визуализация на цвета на мастилата за ситопечат върху текстил:

yellow g

blue f

yellow f

blue b

orange

blue g

red f

green g

red b

green b

bordeaux

black