T: 088 264 9611

E: sales@impress.bg

производство на реклама

лого импрес
Възложител
Авиобаза Чайка
Задание
Изработка на ПОКАНА за тържественото отбелязване на 100 годишнината на българската военноморска авиация.
Изпълнител
Печатница ИМПРЕС
Условия, на които трябва да отговаря поканата
  • Поводът е тържествен, програмата за честването включва множество събития.
  • Поканените лица имат високо обществено положение и обръщението към тях трябва да е поименно.
  • Протоколът и 100 годишните традиции изискват спазване на официален стил.
  • Трябва да има елемент, символизиращ модерното съвременно въоръжение на Авиобазата.
  • Бюджетът е ограничен.

лазерно изрязана покана на авиобаза чайка

Формат и Материали

Избрахме формат за поканата 200/100 мм в сгънат вид, за да може да се изпрати в стандартен пощенски плик DL. Поканата се състои от корици от луксозен картон Малмеро – 300 г/кв.м в тъмно син цвят, ситопечат със сребро и вложка от полупрозрачна сребриста хартия: curiouse collection – translucent silver 100 г/кв.м с дигитален печат. Избраната хартия на вложката хармонира цветово със сребърния печат. Материалите са внимателно подбрани според видовете печат и довършителните операции.

Дизайн

Дизайнът на корицата включва стилизиран силует на вертолет “Panther”, който е прерисуван от снимка и адаптиран за монохромен печат. За този модел вертолети характерен елемент е фенестрона на опашката, който подчертахме, чрез лазерно изрязване по контур, придавайки уникален дизайн на цялата покана. Композицията е диагонална, изображението „излиза“ извън рамката на корицата, което придава усещане за динамика и мощ. Трябва да признаем, че заслугата за тази идея е на подполковник Спас Спасов, командир на Авиобаза “Чайка”.

Ситопечат

Ситопечатът позволява много висока наситеност и металиков отблясък на изображението и практически е единствената възможност да се печата на тъмен картон със сребро, освен топъл печат. Голямо предизвикателство бе да възпроизведем надписа “Българска Военноморска Авиация” в логото на Авиобаза Чайка, който е с височина само 1 мм. Всеки ситопечатар знае, че най-трудната комбинация за печат са тънки лини, разположени близо до по-голяма площ с плътен печат и с вътрешен пробив. Точно такова е логото на Авиобазата – тънка рамка около плътен щит с още по-тънки линии на вълните в пробив – кошмар за печатарите. Малко да се увеличи натиска на ракела и вълните изчезват, малко да се намали и рамката се накъсва. Единствено благодарение на опита на нашия майстор ситопечатар и на използваните качествени мастила, успяхме да се справим перфектно. За всеки случай отхвърлихме релефните картони при избора на материал за поканата.

Дигитален печат

За да изпълним изискването за поименно обръщение във всяка покана добавихме вътрешна подложка от специална хартия и отпечатахме чрез дигитален печат променливата информация – имена по списък. За дигитален печат ползваме Xerox Versant 80, това е дигитална преса, която наред с всички преимущества има революционно нова технология за управление на цвета: реалистично пресъздаване на цветовете, перфектна наситеност на плътните цветове; много фин растер и възможност за настройване и запаметяване на цветови профили за всяка медия. Благодарение на тази машина, само след два опита успяхме да отпечатаме точно същия цвят, какъвто е синия картон на корицата, върху вътрешната сребриста полупрозрачна подложка.

(На снимката в публикацията сме махнали името от поканата и част от информацията, която не е публична)

покана от луксозен картон със сиопечат и вътрешна вложка

 

 Довършителни операции. Лазерно рязане.

Поканата се изрязва по зададен контур чрез лазер. Важно условие е картонът да бъде в тъмен нюанс, защото при температурата на лазерното рязане светлите хартии и картони се опушват и потъмняват. След това поканата се бигова, за да се избегне нацепване на картона при сгъване. Вложката се скрепва към задната корица чрез двойнолепяща лента от вътрешна страна. Този допълнителен лист на поканата изпълнява още една много важна функция за цялостния дизайн – служи за фон, на който лазерно изрязаните елементи в предната корица се отделят визуално.

На вътрешната страна на първа корица е отпечатана програмата на събитията за честването на юбилея на 29.04.2017 г. , Може да увеличите изображението от портфолиото. ВСИЧКИ СТЕ ПОКАНЕНИ!

Портфолио