T: 088 264 9611

E: sales@impress.bg

производство на реклама

лого импрес
 

знак за запазено право (copyright)

Илюстрациите са задължителна част от всеки материал – независимо дали е вестник, списание, статия в електронно издание, брошура или реклама. Дори строгата научна и юридическа литература се нуждае от известни илюстрации. Липсата им може да причини големи загуби или пропуснати ползи. Същото се отнася и за неправилното и неправомерното им използване. Независимо дали поверявате графичния дизайн на външен специалист или го правите сами, трябва да сте наясно с правата за използване на снимките.

Безплатни снимки

pixabay logo

За радост на всички графични дизайнери, компании с ограничени ресурси и любители, е възможно да се намерят качествени безплатни снимки в интернет. Има над 30 сайта, в които официално е заявено, че снимките могат да се използват, модифицират или разпространяват, без ползвателят да дължи възнаграждение. Все пак, четете внимателно общите условия на сайта, от който сте избрали снимки. Честа практика е снимките да могат да се използват безплатно за редакционни цели – тоест в медии, блогове, за илюстриране на статии и др., но употребата им в реклами или големи тиражи да е ограничена. Последното най-често се отнася за снимки с лица на хора или популярни сгради, както и на тези, на които се виждат дадени лога и брандове. Пример: Не можете да използвате за рекламата си снимка с логото на НАСА, ако излиза, че НАСА подкрепя Вашия продукт, а това не е така. Всяка идея за подвеждаща информация трябва да бъде изключена. Ако сте харесали безплатна снимка с лице на човек, която искате да използвате за реклама в голям тираж, е редно да попитате модела за разрешение. Ето някои от най-популярните сайтове за безплатни снимки:

https://www.pexels.com/

https://pixabay.com/

https://unsplash.com/

http://www.freeimages.com/

Това, което трудно ще намерите в безплатна база данни, са снимки от конкретни събития или снимки на известни личности.

Снимки от сток сайт

пример за снимка от сток сайт, момиче

Базите данни с безплатни снимки предлагат много възможности, но понякога може да търсите нещо конкретно, което те не могат да ви предложат. За целта има множество бази данни с платени снимки, в които можете да си купите професионални фотографии бързо и лесно, при ясно разписани условия за ползване. В тях можете да намерите снимки от конкретни събития или места, снимки на известни личности и дори фотографии на редки явления и случки. Пример за това са снимките на Getty Images, които често са уникални и подобни кадри не могат да бъдат намерени другаде, но и цената им е висока. Снимки от платени сайтове обикновено не могат да се използват безплатно нито за редакционни, нито за рекламни цели. Затова уреждането на правата е задължително. Ето някои от най-големите бази данни.

http://www.istockphoto.com/

https://stock.adobe.com/

https://www.shutterstock.com/

https://500px.com/

Ако ползвате услугите на ИМПРЕС или друга рекламна агенция, която има абонамент за някоя от платените бази данни със снимки лесно ще разрешите проблемите, свързани с осигуряването на правата върху необходимите ви изображения.

Лично договаряне

фотграф с фотоапарат

Докато търсите подходяща снимка за Вашия материал в интернет, не е изключено да попаднете в сайта на някой любител или професионален фотограф. Ако работите в сферата на туризма и търсите кадър от точно определено място, например от някое село в България, много е вероятно да го намерите точно в сайта на някой български фотограф, отколкото в международна база данни. Някои от фотографите имат електронен магазин на сайтовете си и можете да купите снимката директно. Ако няма такава опция, най-добре е да им пишете и да обясните коя снимка и за какви цели бихте искали да използвате, за да ви дадат адекватна оферта. Цената обикновено зависи от размера и предназначението на снимката, както и от тиража. Ако смятате да отпечатвате снимката върху тениски, които ще продавате, например, цената вероятно ще е по-висока, отколкото ако снимката ще бъде закачена на стената в училище или университет. Някои фотографи биха се съгласили и да предоставят снимка без парично заплащане, а срещу някаква услуга от ваша страна – т.нар. бартер. Фотографите на свободна практика са доста гъвкави в това отношение, затова не се колебайте да им пишете, ако се интересувате от тяхната работа. Много от тях биха се съгласили и да заснемат конкретен кадър по ваше желание.

ИМПРЕС предлага продуктова фотография в специализирано фотоателие, като процесът е интегриран с предпечатната подготовка на съответният рекламен материал – каталог, брошура, дипляна, постер и други.

Друга голяма база данни със снимки е Flickr. Там можете да откриете както кадри на професионални фотографи, така и на любители. Авторите сами посочват условията за ползване на всяка снимка, така че е възможно да намерите както безплатни, така и платени фотографии. Четете внимателно лиценза и не пропускайте да се свържете с автора, ако не е обявил снимките си за безплатни.

Видове права върху снимките

Основните критерии при определянето на цената на дадена снимка са нейният размер, предназначение и вида права, от който клиентът се нуждае. За публикация на интернет сайт или малка брошура ще бъде достатъчно изображение със сравнително малка резолюция. Ако искате да отпечатате голям плакат или билборд, ще ви трябва по-голямо изображение, чиято цена ще е по-висока. Има значение и какви права върху изображението иска да получи клиентът. Най-ниска е цената, ако не претендира за ексклузивни права. Тоест, авторът си запазва правото да използва или продава същата снимка и на други клиенти. Ако клиентът държи да купи всички права върху изображението и авторът да не може повече да го използва по никакъв начин, цената ще скочи многократно.

Нарушаване на права

изненадан човек пред компютър

Нарушаването на правата върху фотографиите е възможно и дори лесно в интернет, но в никакъв случай не е безобидно. Сайтовете за сток снимки имат ясно разписани общи условия. Фотографите на свободна практика, които публикуват снимки в блоговете си, също обикновено имат разписани условия и държат да им бъде поискано разрешение, преди снимката им да бъде използвана от някой друг, особено с търговска цел. И администраторите на сток сайтове, и фотографите, имат инструменти за откриване на крадени фотографии, особено ако са публикувани в интернет. Така че вероятността кражбата да остане незабелязана е минимална.

В случай на доказана кражба, вариантите са няколко. Обикновено се започва с предупреждение. Винаги има вариант ползвателят на снимката да не е разбрал, че тя е със защитени права. Ако се съгласи да я премахне или да заплати за нея, въпросът може да се уреди бързо и мирно. Това, обаче, е практика по-скоро при фотографите на свободна практика. Ако сте откраднали снимка от сток сайт, е много вероятно след известно време да получите директно фактура с начислена цена за използване на снимката и дори допълнителна глоба. Сред агенциите, които работят по този начин, са Getty Images, така че трябва да се подхожда с повишено внимание към техни кадри, ако търсите безплатна снимка.

Ако ползвателят откаже да съдейства след първоначалната молба, сайтът или страницата му могат да бъдат докладвани и в последствие блокирани. Ако злоупотребата е във Facebook, платформата може да блокира или дори изтрие профила нарушител или части от него. Ако крадената фотография е използвана в интернет сайт, за нарушението може да се докладва на хостинг компанията, на търсещите машини или на системата за разплащания, която въпросният сайт използва. Резултатът отново може да бъде блокиране на сайт, изключването му от търсачките или замразяване на плащания към него – неща, които нито един бизнес не би искал да преживее.

Във всички случаи остава и вариантът срещу злоупотребяващия да бъде заведено дело.

Ако се съмнявайте – питайте!

social-media-550778_1920

Най-добрият начин да си осигурите спокойствие при използването на снимки, е да имате ясно разписан договор, в който са посочени условията за ползване. В сток сайтовете този въпрос се урежда автоматично с покупката на снимката. Ако купувате снимка директно от фотограф, помолете го да подпишете договор за прехвърлянето на правата, в който са описани условията. Златното правило е: Ако се съмнявате в нещо – питайте!
ИМПРЕС ООД, предлага безплатно консултация за откриване притежателят на правата на определена снимка или намиране на подобна снимка с разрешени права.