T: 088 264 9611

E: sales@impress.bg

производство на реклама

лого импрес
ar_f_03_a
Подаряват го при подписване на важни договори – независимо дали са политически или документи, свързани с бизнес. Може да бъде прекрасен дар и за малки, и за големи. И независимо, че компютърът и телефонът понякога му отнемат правото да записва, химикалът никога няма да остане в историята. Той няма да ви предаде, защото може да работи и без ток, батерията му няма да падне, нито ще изгуби обхвата си.
Химикалите са задължителни, когато искате да си водите записки по време на бизнес конференции или обучения. Ползват се за чертаене на схеми и указания, необходими са при попълване на формуляри в банки, учреждения или частни фирми. Именно с помощта на химикалите се подписват важни документи или се изписват ръчно поздравления за служебни или лични поводи. Това са и най-верните помощници, когато искате да нахвърлите чернова за презентацията пред бъдещите ви клиенти или да запишете идеята за нов асортимент във вашето портфолио, която ви е хрумнала току що.
Химикалите са сред най-желаните фирмени подаръци, защото са компактни, могат да бъдат и много стилни, и много забавни, изобщо – подарък за всеки вкус. Рекламни сувенири за писане може да осигурите за всеки участник във вашите обучения или фирмени презентации. Корпоративните химикалки са най-подходящите подаръци при организиране на изложения или промоционални кампании, както и за клиенти, които идват при вас в офиса, магазина или шоурума. Именно брандираните химикали са и предпочитана част от комплиментите, които може да оставите в стаята на вашите гости в хотела или да добавите като бонуси към картите за фитнес или СПА процедури. А по случай празниците винаги е добра идея да добавите химикал в пакета с корпоративните коледни подаръци.
Но въпреки многобройните му приложения едва ли сте се замисляли каква е историята на химикала, когато го прибирате в куфарчето или дамската чанта и тръгвате към поредната бизнес среща …

wooden-board-with-five-scribes-pens
Химикалът работи благодарение на вискозното мастило, което се източва по листа с помощта на миниатюрна метална сфера. Мастилото се намира в пълнител и изсъхва на мига, щом се настани върху хартията.
Историята на химикала се губи някъде около 3000 г. пр. н. е. Древните египтяни описвали заповедите на своите владетели върху папируси с помощта на тънка тръстика, напоена с мастило. Него го правели като смесвали сажди и пчелен восък с растителни масла.
picture-of-quill-pen-ink-pot
Най-ранната следа на химикала с пълнител води към X век. Поръката за неговото създаване дошла от халифа на Египет, който искал да ползва нещо за писане, без да си оцветява дрехите и ръцете. Подробностите за това как са изпълнили желанието му не са добре известни.

jloud
С течение на вековете четките от тръстика били заменени от писалки, направени от перо. Но писарите продължавали да ги топят често-често в мастилницата, тушът съхнел бавно върху хартията, имало опасност и написаното да се изцапа.
Предшественикът на днешния химикал се появил през 1888 г. в ръцете на Джон Лауд, който работел като касиер в банка в щата Масачузетс, САЩ. Той изобретил писалка с резервоар за мастило, а в края й монтирал кръгла сачма. Сам описал в искането си за патент, че изобретението става за надписи на твърд материал – дърво или груба амбалажна хартия. Лауд обаче не успял да „нацели” гъстотата на мастилото, което ту течало много бързо, ту едва се процеждало. До масово производство на изобретението му не се стигнало, но други след него продължили да опитват.

ball-pen
Съвременната версия на химикала е създадена през 1938 г. от унгареца Ласло Биро. Той учил медицина, работил е като хипнотизатор и журналист, бил е и жокей. По онова време Биро работел в списание и обичал да наблюдава работата на печатарите. Забелязал, че печатарското мастило изсъхва бързо, без да се размазва. Затова решил да го пробва дали става и за писане на ръка. Той сложил на върха на химикалката метална топка, която се въртяла свободно и се „захранвала” с бързосъхнещото мастило от резервоара над нея. Така при натиск върху листа се получавала гладка мастилена следа без прекъсване. Най-голямото предимство на изобретението било, че химикалът можел да се ползва с месеци, без да се налага презареждане. Първоначално изобретателят представил нововъведението в Унгария, но после емигрирал в Аржентина и го отнесъл със себе си. Брат му Георг, който бил химик, му помогнал да усъвършенства и мастилото.

reynolds-rocket-ball-pen-ad
Години по-късно, през петдесетте години на миналия век, французинът Марсел Бик променил леко конструкцията на химикалите и въвел серийно производство, което веднага намалило цените им. Едва ли не сте виждали онези оранжеви бик-чета, които и сега са сред най-масовите средства за писане.
И днес на фона на масовите „умни” телефони и таблети, да имаш перфектния химикал е въпрос на чест. Не случайно има колекционери, които притежават екземпляри, облепени с рубини и диаманти, на стойност няколко милиона долара. Други издирват рекламни материали, брандирани с логото на известни фирми само заради удоволствието да се похвалят пред приятели. Трети просто държат химикалът им да приляга удобно в ръката им и да пише тънко и без да прекъсва.
А вие какъв химикал имате на бюрото си?